Неперевершений талант «волинського Фаберже» Анатолія Бойка

 

  Все почалося, коли Анатолій побився об заклад із товаришем, що виконає копію одного з яєць Фаберже.
- “Я вирішив повторити, але на шкаралупі. У мене вийшло. І з тих пір, як у мене вийшло перше яйце, розробляю, удосконалюю техніку. Вже виходить і яйце в яйце, і вигинати, і викручувати...”, - розповідає народний умілець Анатолій Бойко.
  Холодна ковка металом по яєчній шкаралупі — робота ювелірна. В колекції волинського Фаберже близько трьох сотень експонатів. Є інкрустовані напівдорогоцінним камінням. Кованою вишивкою. Сріблом.
- “Це звичайна шкаралупа гусячого яйця, оздоблена вона сріблом. Срібло — банківське, найвищої проби... Це дуже жорсткий матеріал. Наприклад, взяти алюміній чи латунь, чи мідь, бронзу. Вони мають ефект кування, якщо їх нагріти. А срібло — це пружинний матеріал. І от оздобити сріблом досить складно. Але, якщо хотіти і знати, як? - то принаймні можна зробити і получиться така річ. Але вона вже буде зберігатися я навіть не знаю, кільки століть... .
  Для оздоблення майстер використовує найрізноманітніші метали. А яйця − від перепелиних до страусових. І у кожному з них зашифровані певні символи та обереги.
- “Вони несуть лише позитивну енергетику. Це вже визнано в світі. Візьміть будь-яку віру, скрізь яйце — це оберіг, символ початку життя. Як зародок життя. В Україні це традиційне писанкарство, яке декорували давніми знаками-оберегами, які дійшли до нас від трипілля. Я тими самими знаками декорую, тільки в сучасному мистецькому стилі. Замість воску та фарби я використовую метал...”, - говорить майстер.
  Те, що роботи майстра вдалося привезти в Ковель — майже випадковість. І практична користь від віртуальних знайомств.
- “Мы познакомились в Фейсбуке. Я увидела фотографии его работ: они поразили меня огромнейшим талантом. Неимоверной красотой. Потом — фантазия какая-то неиссякаемая! Там, на фотографиях — просто уникальные вещи! И я написала свой комментарий. Он моментально откликнулся... И как-то у нас завязалось общение. И у меня возникла идея — привезти его работы в Ковель...”, - розповідає вчитель музики та ініціатор виставки Наталія Тишик.
  Втілити ідею в реальність допомогла міська влада: за якихось три дні вдалося узгодити всі деталі майбутньої виставки в галереї мистецтв Ковельського історичного музею.
- “Буквально ми в три дні зробили таку велику роботу. І нам повезло, тому що вже в 20-их числах цього місяця виставка їде по Україні. Тому ми радіємо. І сподіваємось на те, що буде майстер-клас — а ми вже домовилися. І ще раз ми виставку організуємо, приведемо дітей з наших училищ, вони будуть відвідувати цю виставку. Ну і для ковельчан — це подія!”, - говорить начальник відділу культури міськвиконкому Вікторія Савлук.
  Технологію оздоблення яєць майстер розробляв десятиліття. Та у навчанні та самовдосконаленні пан Анатолій не зупиняється ні на мить.
- “Взагалі за фахом майстер — різьбяр по дереву. Але він самотужки опанував 17 різноманітних технік: живопис, графіка, пастель, декоративний розпис, моделювання... Але його найулюбленіша техніка — писанкарство... Унікальна колекція... Аналогів я не бачила. Я бачила, скажімо, роботи іменитих майстрів в музеях України, мініатюрні вироби, скульптури, порцеляну. Але роботи сучасника в такому вигляді! Я для себе зробила відкриття!.. ”, - ділиться враженнями завідувач фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз.
  Відкрити для себе щось нове зможе кожен, хто завітає на виставку Анатолія Бойка у Ковелі. А перші відвідувачі експозиції мали й унікальну нагоду поспілкуватися з майстром, роботи якого є справжнім ексклюзивом та зберігаються в приватних колекціях по всьому світу.

27-02-2017
Повернутися назад


КОВЕЛЬ | ІНФОРМАЦІЯ | БІЗНЕС КОРИСНЕ АРХІВ Фото Контакти1