Зміни у сфері містобудування: що пропонує ЗП №9233?

 
 Тимчасові споруди – наприклад, кіоски, павільйони – є одними з найпоширеніших об'єктів для здійснення торгівлі в Україні. На жаль, процедура з їх розміщення наразі є обтяжливою для підприємців та містить низку корупційних ризиків. 

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт № 9233, розроблений за участі команди Офісу ефективного регулювання BRDO. Документ комплексно переглядає алгоритм розміщення вищезгаданих тимчасових споруд, а саме: 

1)     запроваджується конкурентна процедура розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на державних та комунальних земельних ділянках (землях), щодо яких відсутнє право користування третіх осіб, за результатами електронного аукціону проведеного в електронній торговій системі. Також ЗП визначає стартову ціну (річну плату) для електронних аукціонів; 
 
2)    спрощується процедура розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на земельних ділянках приватної власності та земельних ділянках державної та комунальної власності, щодо яких наявне право користування третіх осіб, шляхом запровадження автоматичної реєстрації права на розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності після підписання схеми розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності особою, яка її розробила, та затвердження її особою, на замовлення якої її розроблено. 
Також ЗП № 9233 пропонує запровадити аналогічні електронні аукціони для визначення операторів майданчиків для паркування. Ситуація з правовідносинами, які регулюють облаштування цих майданчиків, наразі має інший стан. На вказаному ринку взагалі не йдеться про будь-яку конкуренцію, що, у свою чергу, впливає на низьку якість надання послуг. 
 
Як альтернатива, оператор, яким є державне або комунальне підприємство, установа чи організація, може визначатися рішенням сільських, селищних і міських рад без проведення електронного аукціону.    
 
Якщо в майбутньому оператор, визначений таким чином, захоче передати іншій юридичній особі або ФОПу в експлуатацію один або кілька таких майданчиків для паркування, для цього йому знову ж таки знадобиться проведення електронного аукціону.

 

26-04-2023
Повернутися назад


КОВЕЛЬ | ІНФОРМАЦІЯ | БІЗНЕС КОРИСНЕ АРХІВ Фото Контакти1